Предмет навчальної дисципліни „Обладнання та транспорт механообробних цехів” охоплює наступні основні елементи і об’єкти: призначення, принцип роботи, кінематика, конструктивні особливості верстатного обладнання і основні види транспорту механообробних цехів; обладнання з ЧПУ, верстатні системи, маніпулятори і промислові роботи для умов автоматизованого виробництва механообробних цехів;відладка, експлуатація та ремонт обладнання.

Мета навчальної дисципліни . Металорізальні верстати є основним технологічним устаткуванням механооброблювального виробництва і машинобудування. Розвиток верстатобудування і раціональне використання сучасних верстатів з числовим програмним  управлінням, мікропроцесорами і маніпуляторами в значній  мірі визначають продуктивність праці в різних  галузях машинобудування. Тому, знання верстатів та промислових роботів до них, уміння їх конструювати, розраховувати, досліджувати і експлуатувати необхідні для студентів спеціальності 131 Прикладна механіка.

 Викладання дисципліни “Обладнання та транспорт механообробних цехів” здійснюється після опанування студентами таких загальноосвітніх фундаментальних дисциплін як “Технологія конструкційних матеріалів”, “Деталі машин”, “Машинобудівне креслення”, “Обчислювальна техніка й програмування ”, “Теоретична механіка ”, “Опір матеріалів”, “Теорія машин і механізмів”, “Теорія різання” .