Силабус навчальної дисципліни

«Зберігання та упаковка харчових продуктів»

 

Спеціальність: 102 Хімія

Галузь знань: 10 Природничі науки

Факультет: Хімічних технологій та екології

Кафедра: неорганічних хімії

Викладач: к.б.н., доцент Берзеніна О.В.

Рівень вищої освіти

Бакалавр

Статус дисципліни

вибіркова

Семестр/тетраместр

6 /12

Обсяг дисципліни, кредити ЄКТС/загальна кількість годин

3,0/90 годин

МЕТА дисципліни

Мета вивчення дисципліни є здобуття глибоких теоретичних знань та набуття практичних навичок з сучасних методів технології зберігання харчової продукції, застосування прогресивних технологій зберігання плодів, овочів, м’ясної, рибної та молочної продукції направлених на збереження їх якості. Придбання теоретичних знань і практичних навиків з тим, щоб професійно здійснювати контроль пакувальної тари; забезпечення виду тари відповідно до харчових продуктів  на всіх етапах технологічної переробки, під час транспортування, зберігання та реалізації; використовувати сучасні види пакувальних матеріалів; вміти враховувати психологію упаковки.

 

Чому можна навчитись (Результати навчання)

ПРН13. Аналізувати та оцінювати дані, синтезувати нові ідеї, що стосуються хімії та її прикладних застосувань.

ПРН25. Оцінювати та мінімізувати ризики для навколишнього середовища при здійсненні професійної діяльності

 

Зміст дисципліни

Модуль 1. Методи зберігання харчових продуктів.

Тема 1. Вступ. Умови зберігання харчових продуктів. Вимоги до кліматичного та санітарно-гігієнічному режиму зберігання. Умови зберігання харчових продуктів.      Вимоги до санітарно-гігієнічного режиму зберігання.

Тема 2. Гігієнічні основи консервування харчових продуктів. Споживчі властивості харчових продуктів. Санітарно – гігієнічна безпечність продуктів. Хімічна безпечність консервованих продуктів

Модуль 2. Види пакувальних матеріалів й тари харчових продуктів.

Тема 3: Матеріали із паперу і картону. Папір. Основні види паперу: пергамент,  підпергамент, металізований, волого міцний. Картон. Класифікація паперових і картонних матеріалів.

Тема 4. Скло, скляна і полімерна тара, поліматеріали.

Скло і скляна тара. Дефекти банок і вади скла. Класифікація полімерних матеріалів. Плівкові полімерні матеріали. Плівка поліетиленова. Пакування, маркування, транспортування і зберігання. Поліетиленові (захисні) матеріали. Біо- і фоторозкладувальні полімерні матеріали. Гнучкі полімерні пакувальні матеріали. Нові пакувальні матеріали і упаковка.

 

Модуль 3. Методи, пакування, якість, безпека пакування харчових продуктів, допоміжні пакувальні матеріали.

Тема 5: Методи і технології упакування. Укладання і пакування різних видів продукції. Асептична технологія упакування. Сучасні технології вакуумного упакування харчових продуктів.

Тема 6: Якість і безпека пакувальних матеріалів і тари. Вимоги до упаковки. Сучасні вимоги до упаковки. Вимоги до упаковки в ЄС. Вимоги до порційних упаковок. Вимоги до полімерної тари. Гігієнічна характеристика полімерних матеріалів і тари. Організація контролю якості полімерної тари. Медичні аспекти використання полімерних матеріалів і тари для упакування харчових продуктів. Санітарний нагляд за безпекою застосування полімерних матеріалів і тари, призначених для контакту з продовольчими товарами.

Тема 7: Сучасні напрями застосування пакувальних матеріалів і тари для харчових продуктів та їх утилізація. Упакування хлібобулочних виробів. Упакування кондитерських виробів. Упаковка снеків і продуктів сублімаційної сушки. Проблема утилізації використаної тари та пакувальних матеріалів.

 

Модуль 4. Маркування, психологія і упаковка харчових продуктів

Тема 8: Маркування, психологія і упаковка харчових продуктів. Маркування полімерної тари. Маркування товарів. Вимоги до маркування. Маркування продовольчих товарів. Технологія захисту виробів від підробок. Упаковки і вибір товару споживачем. Завдання упаковки. Художнє оформлення упаковки.

 

Види занять

Лекції, практичні, лабораторні. Самостійні.

Методи навчання

Словесні: лекція, консультація; наочні: демонстрація презентації;   практичні: досліди,.

Пререквізити (передумови вивчення дисципліни)

Дисципліни: ”Загальна та неорганічна хімія”, „Органічна хімія”,  “Основи броматології”, Харчова хімія

Інформаційне забезпечення з фонду та репозитарію ДВНЗ УДХТУ

  1. Баль-Прилипко Л.В. Технологія зберігання, консервування та переробки м'яса : підручник. К., 2010. 469с.
  2. Фізико-хімічні методи обробки сировини і харчових продуктів: підруч. для студ. ВНЗ / Соколенко А.І. та ін. К. : Кондор-Видавництво, 2015. 324 с.
  3. Бристон Дж. Х. Полимерные пленки. Пер. с англ. / Под ред. Э. П. Донцовой./ Бристон Дж. Х., Катан Л. Л./ — М.: Химия, 1993. — 384 с.
  4. Завгородня В.М. Тара і упакування продовольчих товарів: Навчальний посібник./ Завгородня В. М., Сирохман І. В., Демкевич Л. І./ — Львів: Видавництво ЛКА, 2001. — 256 с.
  5. Завгородня В.М. Товарознавство пакувальних матеріалів: Навчальний посібник. / Завгородня В. М., Сирохман І. В./ — Львів: Видавництво Львівської комерційної академії, 2004. — 200 с.
  6. Замотаев П. В. Ориентированные полипропиленовые пленки. / Замотаев П. В./ - К.: ИАЦ «Упаковка», 1998. — 62 с.
  7. Іващенко В. К. Полімерна споживча тара. /Іващенко В. К., Кривошея В. Н./ — К.: Техніка, 1997. — 136 с.
  8. Кацнельсон М. Ю. Полимерные материалы. Свойства и применения: Справочник. /Кацнельсон М. Ю., Балаев Г. А./ — Л.: Химия, 1982. — 316 с.
  9. Кононов Б. В. Гофрированный картон. /Кононов Б. В./ — М.: Лесн. пром-сть, 1971. — 190 с.
  10. Кривошей В. М. Упаковка в нашому житті. /  Кривошей В. М./ — К.: ІАЦ «Упаковка». 2001. — 160 с.
  11. Кривошей В. Н. Справочник по полимерной упаковке. /Кривошей В. Н., Соломенко М. Г., Шредер В. Л./ — К.: Техніка, 1982. — 232 с.
  12. Хайн Т. Все об упаковке / Пер с англ. / Хайн Т./ — СПб.: Азбука, 1997. — 282 с.

Інформресурси

1. Законодавство України URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0357

2.   Якість     і безпека                 харчових    продуктів http://old.nuft.edu.ua/page/51adaed39c2a2/files/2017

2. Портал якості харчових продуктів URL: http://www.kmu,gov.ua/node/5044

3. http://tovar.dt-kt.net/books/book-14/chapter-1321/

4.http://ebooktime.net/book_47_glava_44_9.3._%D0%A1%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BD%D1%96_%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE.html

5. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0183-11

6. http://www.upakovka.com.ua/ukr/s4/

7. http://www.propozitsiya.com/?page=149&itemid=168&number=5

8. http://dok.znaimo.com.ua/docs/index-29001.html

9.http://kozakplus.com/shop/ua/category/pvc-food-packing-stretch-film/http://document.ua/polozhennja-z-provedennja-kontrolyu-paperu-kartonu-priznache-nor8288.html

10. http://archive.nbuv.gov.ua/portal/chem_biol/Piapk/2011_4/11tupmec.pdf

 

 

Поточний та семестровий контроль

Виконання та захист лабораторних робіт,  залік

 

Електронний ресурс дисципліни

 

http://do.udhtu.edu.ua/moodle/course/view.php?id=1411